Wednesday, October 10, 2007

Svartedauen...kjæm igjen

Ikke før har Svartedauen gjennomfør en meget vellykket reunionkonsert i Trondheim på selveste UFFA huset (29 sept. 2007) før nyheten kommer om at de skal samles igjen. Nå har du god tid til å planlegge aftenen fordi det skal skje i Bergen i det herrens år 2013 og datoen er 15 juni. Konsertsted etc er av naturlige årsaker ikke avgjort på det nåværende tidspunkt.

UFFA konserten ble forøvrig filmet med to kameraer og tatt opp digitalt så nå er det bare å håpe at de medvirkende godtar opptakene og at disse blir tilgjengelig på ett eller annet vis.

For spesielt interesserte her er Svartedauens låter på UFFA konserten med Per Solvang sin kommentar;

Toilet Love
Produkt av 70-åra
Skigard
Rognan Håndballag/Rognan Kompani (og ikke Svartedauens originale
versjon)
Bærre på jævel
Svartedauen

Ekstranr
Rognan Håndballag
Bærre på jævel

Det med Rognan Kompani er knyttet til det nye verset om Alt for Rognan.

Mens man venter på konserten i Bergen, kan man jo glane litt på bildene fra UFFA konserten (alle foto av Tore Stemland);Som bonus slenger jeg med noen bilder fra Sekunda mannsverk som spilte etterpå (alle foto av Tore Stemland).
Extra ekstra bonus er en link til Svartlamoen hardkor sin opptreden i form av deres glansnummer ”Silda i Hopen” i en lett omarrangert kor versjon (filmet av Tore Stemland).


Som en super extra ekstra bonus noen velvalgte avisutklipp angående UFFA konserten (venstre klikk på bilde for å få scan opp i nytt vindu. Deretter bruker du forstørring til det blir leselig.);


Saltenposten 27 sept. 2007


Avisa Nordland 27 sept. 2007


Avisa Nordland 28 sept. 2007

Siden Musikkavisen Backstage er kraftig forsinket så jeg velger å innlemme anmeldelsen av nevnte konsert her, kraftig forsinket. Men som de sier, bedre sent enn alvor.;

Svartedauen og Sekunda mannsverk sin reunionkonsert.

Lørdag 29 sept. hadde de gamle pønkebandene Svartedauen og Sekunda mannsverk reunion konserter på UFFA i anledning trommis Aages ”45 rpm” bursdag.

Konserten åpnet som seg hør og bør med aktiv korsang fra det ca 25 mann store Svartlamoen hardkor. De serverte drikkesanger og pønk klassikere i en herlig fri dressur som passer som opptakt til en heidundrende fest. Med det var standarden satt.

Svartedauen entret så scenen for å gjøre sin første konsert på over 25 år. En intensivøving dagen før og åtte låter senere må man si at de besto oppgaven med glans. De åpnet med en kraftfull versjon av den gamle Wayne (Jane) County slageren ”Toilet Love” og deretter nok en coverlåt i form av Hærverks "Produkt av 70 årene" før vokalist Per Solvang inntok podiet. Publikum fikk da servert klassikere på rekke og rad. Spesielt ”Bærre på jævel” som er å finne på nyutgitte ”Anarki og kaos vol. 2” fikk folket med i allsang. Dette er provokasjonspønk av internasjonal toppklasse. Etter at kirken hadde fått passet påskrevet fikk håndball publikummet sitt i låten ”Rognan håndballag”. For anledningen var det skrevet inn et nytt vers om Rognan kompani som er kjent for Alt for Rognan på TV 2. Publikum ville ha mer og de ble klappet og ropt opp til ekstranummer som gikk tålig bra, men nå var vokalisten blitt så hes at det var ikke mer å gi.

Minutter senere kom Sekunda mannsverk på. De spilte syv låter som inkluderte låtene de har på samleren ”Null problem” som ble utgitt i 1982 (og gjenutgitt på CD i 2000). De hadde kun klort seg til en øving tidligere på dagen men trioen gjorde sine saker, etter forholdene, meget bra. Noen få låter måtte startes på nytt men derifra og ut gikk det bortimot knirkefritt. Tekstene fra den gang da er dessverre like aktuelle den dag i dag enten det gjelder ”Kem vant krigen”, eller ”Automat”. To låter som Oslo HC bandet Data morgana hadde versjoner av på sin LP. Det var tydelig at mange blant de betalende hadde hørt disse før og var så absolutt med på å øke allsangfaktoren. Bassist og vokalist Tor Idar synger nå i disse dager i 2:20 og kom derfor betydelig lettere fra oppgaven som vokalist enn Svartedauens Per Solvang. Gisle Selnes trakterte gitaren mens Aage spilte trommer. Til sammen klarte de å gjenskape tidsånden fra det tidlige 80 tallet.

Som avslutning på en heidundrende mimreaften for gammelpønkens venner kom Bin ladens fra Trondheim på. De spiller litt hardere versjoner av gamle pønkslagere. Festen kunne knapt fått ett verdigere avslutning, selv om mest interesse var forbeholdt de to reunionbandene.

Av Tore Stemland

2 comments:

Anonymous said...

Det der så supert ut...!
Anledningen i 2013 er faktisk min 18års dag.
Så det blir nok knasende bra.

Mvh Brage\Sønn av Jan Kåre

Anonymous said...

I want not approve on it. I think polite post. Specially the title attracted me to review the intact story.